Każdy rodzaj nietrwałej żywności, czyli świeże warzywa, owoce i inne produkty muszą być przechowywane w ściśle określonych ustaleniach. Im niższa jest temperatura przechowywania, tym większa jest szansa, że znacząco przedłużymy trwałość tych produktów. Stąd też właściwie każdy, kto para się sprzedażą żywności, wie, jak ważne są kwestie jej właściwego transportu oraz uprzedniego odpowiedniego przygotowania.
Schładzanie szokowe jest jedną z metod wykorzystywanych w celu przedłużenia trwałości towarów spożywczych bez utraty ich jakości, a równocześnie z możliwością przyspieszenia schładzania, co ogranicza nie tylko koszty tej operacji, ale też redukuje czas niezbędny na przygotowanie żywności i oczywiście ogranicza również liczbę pracowników, jaka musi się tym zajmować. Tego typu przyszłościowe technologie są w tym momencie popularnie stosowane w firmach, które produkują żywność na masową skalę i przygotowują ją do dystrybucji. Dzisiaj wszyscy, którzy biorą udział w procesie tego przygotowania są zaznajomieni z tymi technologiami. Wynajem chłodni do takiego szokowego schładzania na prawdę bardzo często jest tańszy niż zakup tego typu urządzeń, również mając na uwadze, że całościowe koszty są bez wątpienia rozłożone na kilka lat. W dzisiejszych czasach urządzenia mają za zadanie głównie minimalizować koszty i w tym przypadku perfekcyjnie się to sprawdza. Wynajem kontenerów chłodniczych jest dostępny dla każdej firmy, która tylko będzie gotowa podpisać umowę leasingową. Takie umowy opisują wszystkie prawa i obowiązki obu stron. Dzięki umowie można się bardzo szybko dowiedzieć, jak należy się zachowywać w związku z tym urządzeniem, które wypożyczyliśmy. O ile firma produkuje mrożonki lub je transportuje czy sprzedaje, to w kręgu jej zainteresowań będzie zamrażanie szokowe i służą do tego specjalne zamrażarki, które bardzo szybko obniżają temperaturę. Takie zamrażarki są w stanie bajecznie bardzo szybko zamrozić żywność, ale wiąże się to z dużą stratą energii elektrycznej, bo należy mocno obciążyć agregaty, by tak bardzo szybko schładzały.
Polecamy: schładzanie szokowe.