W nowoczesnej gastronomii o efekcie pracy, czyli szybkości przygotowywania posiłków i napojów oraz zadowoleniu klientów decydują nie tylko i wyłącznie umiejętności kucharzy i pomocy kuchennych, ale również zastosowane maszyny gastronomiczne. W czasach, kiedy wszystkie prace kuchenne należy było stworzyć ręcznie, praca była bardzo żmudna i trudna. Aktualnie wiele rzeczy wykonują maszyny, które idealnie radzą sobie z gotowaniem, obieraniem ziemniaków, przygotowywaniem lodów i wieloma innymi zadaniami.
Maszyny te można osobiście zaprogramować, dzięki czemu będą działały z dokładnością tak, jak wymaga tego specyfika konkretnego lokalu gastronomicznego. Maszyny gastronomiczne nie należą do najtańszych. Trzeba przyznać, że ich ceny są niekiedy bardzo wysokie, niemniej jednak jest to związane ze stopniem wyspecjalizowania tych maszyn. Można programować wszystko tak, żeby przygotować faktycznie wielu porcji potraw. Szybkowary, rozmaite roboty kuchenne, w tym roboty planetarne a także sporo innych skutecznych maszyn i urządzeń dzień w dzień pomaga pracownikom tysięcy restauracji usprawniając im pracę. Nierzadko maszyny te potrafią ją stworzyć od początku do końca. Dzięki zastosowaniu maszyn można znacząco ograniczyć czas niezbędny w kuchni, a jednocześnie posiłki będą przygotowane na czas, a ich smak zachwyci konsumentów. Innowacyjne maszyny gastronomiczne są bardzo szybkie. Konsumenci chcą posiadać podany obiad lub kolację w ciągu maksymalnie 20 minut, a wręcz szybciej. Śniadanie często chcą mieć podane w 10, a maksymalnie 15 minut. Żyjemy w takich czasach, gdzie każda minuta jest na wagę złota, więc ludzie chodzą do restauracji po to, by oszczędzić czas na gotowaniu. Jeżeli dany lokal kazałby swoim klientom zbyt długo oczekiwać na posiłek, to bardzo szybko straciłby tych klientów. Obecnie wykorzystuje się nowoczesne maszyny gastronomiczne przede wszystkim po to, by skrócić czas przygotowania konkretnych posiłków i ażeby dosłownie niezwykle trudna w przygotowaniu potrawa powstawała stosunkowo szybko. Z wykorzystaniem technologii jest to możliwe. Źródło informacji: https://ngastro.pl/1005-piece-konwekcyjno-parowe-redfox.