Zaprojektowanie foodcourty w centrum handlowym musi być ciekawy. O ile strefa restauracyjna w centrum handlowym będzie wyglądać zachęcająco, ludzie chętnie będą do niej przychodzić i zamawiać posiłki. Wszystkie projekty centrów handlowych uwzględniają strefę gastronomiczną.
Food Courty musi pasować charakterem do centrum handlowego. Równocześnie wiadomo, że nikt nie przychodzi tam na dłużej, raczej na bardzo szybko coś zjeść. Mimo tego atmosfera w takim miejscu również jest na prawdę istotna, zatem powinno się się postarać o to, aby taki projekt był po prostu na prawdę ładny. Ci, którzy projektują budynku użyteczności publicznej mają o wiele trudniejsze zadanie niż osoby zajmujące się projektowaniem pomieszczeń domów. Przestrzeń publiczną trudniej zagospodarować. Poza tym wiele zajmują również przepisy bezpieczeństwa, czy przeciwpożarowe, które powinno się brać pod uwagę, budując taki projekt. Projekt lokalu gastronomicznego musi uwzględniać to, że w lokalu musi być świetnie oznakowane wyjście ewakuacyjne. W lokalu gastronomicznym musi być wydzielonych kilka stref. Pierwsza z nich to miejsce do przygotowywania posiłków. Drugie to strefa odpoczynku dla pracowników: pokój socjalny, szatnia, toaleta. W każdym miejscu pracy musi być wydzielona tego typu przestrzeń. Następnie lokal gastronomiczny to miejsce na stoliki dla gości. Nie mogą być one ułożone zbyt ciasno, aby goście nawzajem nie zaglądali sobie w talerze. Kelnerzy muszą również swobodnie wśród nimi przechodzić. W lokalu gastronomicznym musi być również zaprojektowana toaleta dla gości. W niektórych, dosłownie niedużych lokalach, widać że projektant zadbał o właściwie każdy element. Stoły i krzesła pasują do dekoracji. Kolor ścian, kwiaty i oświetlenie tworzą spójną przestrzeń, która zachęca do tego, aby wejść i zjeść coś pysznego. W takim miejscu przenigdy nie będzie brakować klientów. Właściwie każdy, wręcz jeżeli już ma świadomość tego, że nie idzie do luksusowej restauracji, preferuje zjeść w miłej atmosferze. Istotne jest to, jak smakować będzie posiłek, ale nie mniej istotne jest to, w jakich okolicznościach zostanie zjedzony.
Więcej: projekty centrów handlowych.