Co daje chłodzenie szokowe

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe powoduje, że od razu po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je bardzo szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu także można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak robić, niemniej jednak w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie więc straci sporo wartości odżywczych. Oprócz tego jest bardzo duże ryzyko, że zaraz po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach wymaganie około 6-7 godzin, aby zamrozić konkretny produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę około -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To również najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale czasami schładza się także probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym też stosuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednakże znacznie mniejsze niż te stosowane w sytuacji mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Podobnie jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w około 90 minut umieją obniżyć temperaturę gorących dań do mniej więcej 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Polecam: komory szokowego mrożenia.