Co daje chłodnia szokowa

Komory szokowe służą do tego, by szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. Jeśli ugotuje się danie i bardzo szybko preferuje się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne użycie będzie miała chłodnia szokowa.

Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Na prawdę często czasem chłodnia szokowa ma też opcję mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, w szczególności tych, które obsługują spore przyjęcia, na przykład. wesela albo oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą własną temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To powoduje, że będą szybciej się psuły. Jeśli zmiana temperatury, z np. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi bardzo szybko, można tego uniknąć. Oprócz tego potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeśli na daniu znajdują się niewielkie dekoracje wykonane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wtedy stanowią jedno z pomieszczeń i wchodzi się do nich bardzo podobnie jak do magazynu. W pewnych przypadkach można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To kontroluje się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, szczególnie latem. Wtedy organizowane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać także napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Powinno się jedynie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, aby nikt nie odłączył zasilania od komory.

Więcej informacji: komory szokowe.